در این روزهای سرد، حتما با افرادی که سرفه میکنند زیاد مواجه میشویم. یک عده از سرفههای خشک که گاهی منجر به زحم شدن گلو میشود، گلایه دارند و عدهای از سرفههای همراه با خلط گلو و بعضاً گلو درد. به هر حال این عارضه ناخوشایند بوده، باعث ناراحتی و به همریختگی اعصاب افراد مبتلا و گاهی هم اطرافیان میشود. با رعایت اصول تغذیهای و مصرف داروهای طبیعی میتوان از دست این مشکل رهایی یافت.
مواد ممنوعه
سرخکردنیها (چیپس، پیاز داغ، سبزیجات سرخشده، انواع کوکو و انواع کتلت)، غذاهای چرب (فسنجان، قرمهسبزی، شیرارده و خورش بادمجان)، انواع شیرینی مصنوعی از جمله شیرینیهای قنادی، انواع ترشی مصنوعی و میوههای ترش خصوصاً کیوی و نارنگی و همچنین فستفودها از جمله مضرترین مواد غذایی برای سرفه محسوب شده، گاهی باعث تشدید این مشکل میشوند. در مرحله اول و قبل از هر اقدامی بایستی از موارد ذکر شده به طور جدی پرهیز کرد.
درمان با خوراکیهای مجاز
در مرحله بعد و قبل از مصرف داروهای طبیعی بهتر است از غذاهای طبیعی که باعث بهبود سرفه در بیمار میشود استفاده کرد. انواع آشها، نخود آبپز، انواع سوپها، شلغم بخارپز، لبوی بخارپز، کدو حلوایی بخارپز، انواع کلمهای بخارپز خصوصاً کلم بروکلی و گلکلم و بِه بخارپز شده.
توجه: با توجه به طعم خاص مواد غذایی بخارپز شده میتوانید به موارد یاد شده (غیر از به) مقداری نمک، آویشن، فلفل سیاه، و آبلیموترش چاشنی کنید و از طعم بینظیر آن لذت ببرید.
چند نکته
- در آش یا سوپ به جای جو یا جو پرک از گندم نیمکوب شده (بلغور گندم) استفاده کنید و به جای عدس، لوبیا چشمبلبلی را جایگزین کنید و از خواص بینظیر آنها بهرهمند شوید. از برنج و رشتههای سوپی، ماکارونی و مرغ در ترکیب آش و سوپ استفاده نکنید و سعی کنید با انواع حبوبات، غذایتان را پر خاصیت کنید.
- در رابطه با سرفههای خشک بهتر است از ترکیبات بهدانه، تخم اسفرزه، تخم بارهنگ و کتیرا به صورت تکی یا ترکیب یا باهم در آبجوش ریخته و میل کنید. ایتفاده از این ترکیب سه بار در روز کافی است و نوبت اول بهتر است قبل از صبحانه میل شود. در این راستا از مصرف آب و نوشیدنیهای یخ و شیرین پرهیز شود. نخود آبپز که در بالا نیز به آن اشاره شده برای این مورد بسیار مناسب است.
- در مورد سرفههای خلطدار علاوه بر رعایت موارد و نکات یاد شده بهتر است از دمکردهی آویشن برگپهن، شربت آویشن، شربت عسل و زنجبیل (زنجبیل دمکرده را با عسل و آب ولرم مخلوط و میل کنید)، جوشانده بادام تلخ (۶ تا ۷ عدد مغز بادام تلخ را نیمکوب کرده و در یک و نیم لیوان به مدت ده دقیقه بجوشانید) و دمکردهی پرسیاوشان همراه با عناب و آویشن در دستورات درمانی خود قرار دهید تا از مشکل سرفههای چرکین رهایی یابید. آویشن به عنوان یکی از فاکتورهای گیاهی خلطآور و ضدعفونی کننده میباشد که در این راستا به عنوان اصلیترین داروی طبیعی مورد توجه است. حتیالمقدور از خوردن باقلای بخارپز یا پخته شده پرهیز کنید و در صورت استفاده حتماً با آویشن، نمک و گلپر میل کنید.
- یکی از بهترین دمنوشها برای افرادی که با سرفه مواجه هستند نیز دم نوش به و لبو (به و لبو را جداگانه رنده و در مایکروفر و یا روی بخاری خشک کنید) همراه با کمی آویشن برگپهن میباشد. این دمنوش مفرح و خوشرنگ را میتوانید همراه با کمی عسل میل نمایید.
- دمکرده زنجبیل نیز برای این افراد مفید است به شرط اینکه فرد با مشکل فشار خون بالا مواجه نباشد. این نوشیدنی نیز بهتر است با عسل شیرین و میل شود.
منبع: هفته نامه زن روز/مؤسسهی کیهان/هفته۲۴۹۶/شنبه ۱۹ دی ۱۳۹۴/نویسنده مطلب: سحر یوسفی؛ دانشجوی دکترای گیاهان دارویی.