هيچ حادثه اي به جاودانگي و ماندگاري «كربلا» نميرسد. رمز آن در چند مسئله نهفته است، ازجمله:
۱. خدايي جو بودن آن
«مَا عِندَكُمْ يَنفَدُ وَمَا عِندَ اللّهِ بَاقٍ …»۱؛ «آنچه پيش شماست تمام مىشود و آنچه پيش خداست پايدار است» حركت حسين(ع) جهاد و شهادتش، براي خدا بود و هر آنچه «لِله» باشد، رنگ جاودانه ميگيرد. نور خدا خاموشي ندارد و جهاد براي حق، همواره امتداد مييابد.
۲. افشاگري هاي اسراي اهل بيت(عليهم السلام)
خطابههاي زينب و امام سجاد(ع) و سخنان بازماندگان كربلا در دوران اسارت، نقشي مهم در افشاگري چهرهي دشمن و خنثي كردن تبليغات دروغين امويان و آگاهي مردم از ماهيت قيام و شخصيت سيد الشهدا و شهيدان عاشورا را داشته و سبب شده كه امويان نتوانند پرده بر جنايات خويش بكشند و آن حادثه را از يادها ببرند.
۳. احياگري «ذكر»
قال الإمام الرضا علیه السلام:من کان یوم عاشورا یوم مصیبته و حزنه و بکائه جعل الله عز و جل یوم القیامة یوم فرحه و سروره.۲ امام رضا علیه السلام ميفرمايند: هر کس که عاشورا، روز مصیبت و اندوه و گریه اش باشد، خداوند روز قیامت را برای او روز شادی و سرور قرار می دهد.در تعليمات ائمه(عليهم السلام)، تأكيد فراوان شده كه براي امام حسين(ع) و شهداي كربلا گريه كنند،، نوحه بخوانند، شعر بسرايند، عزاداري كنند، زيارت روند و بر تربت امام حسين(ع) سجده كنند. اين ها همه سبب شده كه مكتب هاشورا و حادثه كربلا و مظلوميت امام حسين(ع) و شهيدان كربلا، به صورتي زنده و جاويد و فراگير باقي بماند.
عن ابی هارون المکفوف قال:دخلت علی ابی عبد الله علیه السلام فقال لی: انشدنی، فأنشدته فقال: لا، کما تنشدون و کما ترثیه عند قبره…۳ «ابو هارون مکفوف می گوید: خدمت حضرت صادق علیه السلام رسیدم.امام به من فرمود: «برایم شعر بخوان» .پس برایش اشعاری خواندم.فرمود: اینطور نه، همان طور که (برای خودتان) شعر خوانی می کنید و همانگونه که نزد قبر حضرت سید الشهدا مرثیه می خوانی.»
۴. كيفيت حادثه
خود حوادث عاشورا و اوج فداكاريها و اخلاص ياران امام و اوج خشونت و بيرحمي سپاه كوفه در حق سيدالشهدا(ع) و غربت و مظلوميت و عطش در اوج خود ، همه و همه اين حادثه بي نظير را ماندگار ساخته است.